Klasik Gitar



Klasik Gitar, gitar ailesinden bir müzik aletidir. İspanyol gitar diye de anılır.


M.S. 1500 yıllarında Vihuela denilen bir enstrüman İber Yarımadası'nda oluşmuştur. Birçok değişik tipleri olmasına rağmen en yaygın olanı altı çift telli olanıdır. Çift olan teller unison yada oktavlara akord edilirdi. Bu çağda polifonik müzik önem kazanmış , birçok müzisyen Kontrpuantal müzik yazmıştır. Barok Çağ'ın başladığı zamanlarda İtalya'da oluşan İtalyan Gitar tipi bugün kullanılan gitarlara çok daha fazla benziyordu. Delik bugünün gitarınki gibi olup; tamamen açıktı. Perdeler deliğe kadar uzanıyordu. Genellikle beş çift tel kullanılırdı.

Bu gün kullanılan Modern Gitar'ı ilk yapan kişi İspanya'nın Almeria Bölgesinden Antonio Torres Jurado'dur. Torres bo tipteki ilk gitarını 1863 yılında yapmış ve modern gitarın gelişmesinde en önemli adımı atmıştır. Geliştirdiği 650 mm tel uzunluğu o kadar önemli bir karar idi ki daha sonra bu tel boyu standart uzunluk olarak kullanıldı. Gövde ile saptaki köprü arası tel uzunluğunun yarısı olup, bir oktavdır. 12 perde vardır. Gitarın gövdesinin ön tarafındaki ses tablası da denilen ahşap kısım çam ağacından yapılır. Çam cinslerinden sedir ya da ladin olabilir. Gövdenin yan ve arka kısımları gül ağacından yapılır. Sapının ön kısmı çok sert bir ağaç olan abanozdan, arka kısmı ise maun ağacından yapılır.

Klasik gitarda diğer bir çok enstrümanlardan farklı olarak ses direk olarak parmak uçlarının teller ile irtibatından elde edilir. Yaklaşık üçbuçuk oktavdır. Kontrpuantal pasajlar tam armoni ve altı notaya kadar varan akorlar elde etmeye uygundur.

Çağımızda gitarla ilgili araştırmalar süratle çoğalmakta ve birçok ünlü gitar yapımcıları çok güzel enstrümanlar üretmektedir. 640 mm. ile 664 mm. tel boyları arasında değişen gitar tipleri çok değişik ve ilginç sonuçlar vermektedir. Zorukla elde edilen bu tip çok güzel gitarların bakımı ayrı bir özen ister. Gitar ani ve büyük sıcaklık farklarından korunmalıdır. Havadaki nem oranına göre dikkat edilmediği takdirde çatlaklar yada birleşim yerlerinden açılmalar oluşabilir. Kuru bir iklim çatlak oluşmasına, tellerin yükselmesine neden olabilir.