Isı



Isı bir cisimdeki sıcaklığın artmasına yol açan fiziksel güçtür.

Her madde atom denilen sayısız küçük taneciklerden oluşmuştur ve sürekli olarak hareket ederler.
Bu nedenle kinetik enerjiye sahiptirler. Buna göre, bir cismin ısı enerjisi, onun hareket eden atomlarının kinetik enerjisine eşdeğerdir. Atomların hareket hızı arttıkça, cismin sıcaklığı da yükselir. Buna göre bir cismi ısıtmak, onun atomlarının hareketini hızlandırmak demektir.
Isı enerjisi başka enerji çeşitlerine dönüşebilir. Ör. Buharlı lokomotiflerde, kazandaki ısı tekerlekleri döndüren bir mekanik enerjiye dönüşür. Bir jet motorunda yakıtın yanmasıyla çıkan ısı, sıcak gazların kinetik enerjisi şekline girerek bunların geriye doğru püskürtülmesiyle de araç ileri doğru gitmektedir.

Bir cismin sıcaklığını bir santigrat derece yükseltmek için gereken ısı, cismin ısı kapasitesidir. Suyun miktarı ne kadar fazla olursa, ısı kapasitesi de o kadar fazla olur.
Isı 3 şekilde yayılır. Konveksiyon şeklinde yayılma yalnız sıvı ve gazlarda olur. Isınarak yoğunluğu azalan sıvılar yükselirler; onların yerini daha soğuk sıvı veya gazlar alır.

İletimle ısı yayılması katı cisimlerde olur. Isınan uçtaki moleküller daha hızlı hareket ederler ve yakınlarındaki moleküllerini de harekete geçirirler.

Işınımla yayılmada ısı kaynağı, havanın moleküllerini hızlandırır ve her yöne yayılan ısı dalgaları oluşur.