Akustik



Sesin ve sesin bir yerden bir yere ulaşmasının incelenmesidir.

akustik

Ses havanın titreşiminden meydana gelir. Hava titreşimi ne kadar çabuk olursa ses de o kadar yüksek olur.

Ses dalgaları ses kaynağından her yöne doğru yayılırlar. Ses dalgasında hava sesin doğrultusunda ileri, geri titreşir. Ses kaynağı kulağa ne kadar uzak olursa, ses de o kadar yavaş duyulur. Bunun sebebi, sesin yayılması esnasında önüne çıkan çeşitli engeller tarafından soğurulmasıdır. Bu şekilde ses enerjisi zayıflar ve ses kulağa hafif gelir. Duvarlar, eşyalar gibi katı maddeler sesi daha çok soğururlar.

Herhangi bir oda içindeki ses dalgaları. Bir duvardan öbür duvara yansır. Sesin bu şekilde kaybol-madan yansıması bazen birkaç saniye bile sürebilir. Örneğin; bir topluluk karşısında konuşma yaparken yansımanın olmaması gerekir. Çünkü yansıma nedeniyle oluşan yankılar sesin anlaşılmasını güçleştirir. Bu nedenle konuşmacı meydana gelen yankının sönmesi için yavaş konuşmak zorundadır. Aksi halde sözler birbirine karışabilir.

Ancak sesin bir oda içinde yansıması denetlenebilir. Odanın duvarları sesi soğuracak şekilde yapılırsa oluşacak yankılar daha çabuk söner. Bu tür odalara yankısız odalar denir.