Çekirdek Enerjisi



Nükleer enerji olarak adlandırılan çekirdek enerjisinin kaynağı atomdur.

Günümüzde çekirdek enerjisi üretiminde bulunan başlıca yöntem bölünmedir. Bölünme yönteminde, çekirdek nötron bombardımanına tutularak parçalanır. Nötron elektrik yüklü olmadığı için çekirdeğe kolaylıkla isabet eder. Parçalanan çekirdekteki enerjinin bir kısmı yeni çekirdeklere, bir kısmı da yeni nötronlara gider. Yeni nötronların enerjisine kinetik enerji veya hareket enerjisi denir. Nötronların kinetik enerjisi hemen ısı enerjisi biçiminde çevredeki atomlara geçer. Isı enerjisi, atomların kinetik enerjisinden başka bir şey değildir. Kendi kendine devam eden bölünme sürecine zincirleme tepkime denir. Nötron çok hızlı hareket ederse çekirdeği parçalamaz. Bunun için çekirdek yakıt parçaları, yavaşlatıcı denilen bir maddenin içine yerleştirilir. Çekirdek yakıtından elde edilen nötronlar, yavaşlatıcının atomlarına çarpar ve çekirdeği parçalayacak şekilde hızı azalmış olur.

Çekirdek enerjisi üreten jeneratörlere reaktör adı verilir. Bölünme işleminin yapıldığı reaktörler çeşitli kısımlardan oluşur. Reaktörün ortasında çekirdek yakıtı ve yavaşlatıcı madde bulunur. Daha sonra üretilen enerjinin toplandığı düzen gelir. Enerji yeni ortaya çıkan nötronlardaki kinetik enerji biçimindedir. Nötronlar çevresindeki yakıt ve yavaşlatıcı maddelere çarparak onları ısıtır ve suyu kaynatır, bu şekilde elde edilen buhar bir elektrik üreticisini çalıştırmış olur.

Yakıt çekirdeğinin parçalanmasından sonra ortaya çıkan yeni çekirdeklerin her biri radyoaktif madde olduğu için insanları reaktörden koruyacak bir kılıf olması gerekir. Bu kılıf işini kalın bir beton tabakası üstlenmiş olur.