Sindirim



Besinlerin kana geçebilecek duruma gelebilmek için, ağızdan başlayarak bağırsaklara kadar uğradıkları fiziksel ve kimyasal değişimlerin tümüne sindirim denir.

sindirim

İnsanda sindirim sistemi, uzun boğumlu bir borudur. Ağızda başlar, artık maddenin ve sindirilmemiş besinlerin dışarıya atıldığı kapı olan anüste son bulur.

Besinler, ağızda çiğnendikten sonra dil ve boğaz kasları lokmayı aşağıya iter ve mideye indirirler. Mide içindeki özsuların ve kasların hareketiyle besinleri sindirmeye devam eder. Sıvı hale gelince buradan onikiparmak bağırsağına geçer. Onikiparmak bağırsağında ve bağırsakların öbür bölümlerinde karaciğerden salgılanan ve pankreas adlı organdan bir kanal yardımıyla özsular sindirime yardımcı olurlar. Onikiparmak bağırsağından sonra gelen incebağırsak çeperinde besin maddelerini soğuracak villus denilen binlerce mikroskopik çıkıntı bulunur ve incebağırsak besinleri kas çeperleriyle ileri doğru iter. Besinler burada kana geçer. Geriye artık maddeler kalır, bunlarda kalınbağırsağa geçerler. Artık madde içindeki su kalınbağırsak tarafından soğurulur. Böylece bu artık madde sonunda katı duruma gelerek dışkı oluşur. Dışkı anüsten dışarı atılır.