Anestezi



Anestezi genellikle cerrahi müdahalelerden önce uygulanan, bedenin tümünü yada belli bir bölümünü ağrıya duyarsız hale getiren işlemdir.


Anesteziyle ve anestezi yaratan maddelerle (anestezikler) ilgilenen uzmanlık dalı anestezibilim (anesteziyoloji) diye adlandırılır. Anestezi sonrası bazı yan etkiler ve sorunlar ortaya çıkabilir.

Tarihçe
Anestezi uygulanmadan önce, çok az cerrahi girişim yapılıyor, yapılan girişimler de, uyuşturulmamış kişide ortaya çıkan ağrı ve şok nedeniyle, birkaç dakikalık girişimlerle sınırlanıyordu. Bu yüzden hekimler, yüzyıllar boyunca ağrısız cerrahi girişim sağlayabilecek ilaçlar aradılar.

Batıda alkol ve afyon bileşikleri kullanıldı.İnkalar deri üstüne koka yaprakları özü (kokain) sürmeyi denediler. Çinliler afyon kullandılar. Çok ender olarak da sinir köklerine doğrudan basınç ve soğuk uygulaması yapıldı. Ama bu yöntemlerin tümü sadece yerel etki gösteriyordu.

1846'da Boston'daki Massachusetts General Hospital'da dişhekimi William Thomas Green Morton'un, dietil eter kullanarak bir hastasının çenesinden ağrısız girişimle ur(acı duymak istemeyen zengin bir hanıma eter anestezisi uygulayarak dişini çekti?) çıkarmayı başarması "tıpda devrim" (Crawford W. Long adlı Georgialı bir hekimde 1842'den başlayarak eter kullanmış, fakat sonuçları 1848'da yayınlanmıştır) diye nitelendirildi ve yöntem hızla yaygınlaşarak, 2 yıl içinde ABD ve Avrupa'da yaygın biçimde uygulanmaya başlandı.