Bilgisayar



Bilgisayar, çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş işlem adımlarına göre yapıp sonuçlandıran bir araçtır. Günümüzde bu aracın daha çok yarı-iletken teknolojisiyle üretilmiş şekli yaygın olduğundan elektronik beyin olarak da bilinir. Ancak tarihsel açıdan ilk bilgisayarlar mekanik olmuştur. (Örneğin Charles Babbage'ın diferansiyel makinesi).


İlk dijital hesap makinesi (bilgisayar) ın babası Alman mühendis Conrad Zuse (1910-1995)'dir. 18 Aralık 1995'de 85 yaşında ölen Alman mühendis Conrad Zuse bugün akademiler tarafından dijital hesap yapabilen ilk bilgisayarın babası olarak kabul edilmektedir.

1942 de icat ettiği Z3 adlı dijital hesap makinesini sürekli geliştirerek hafıza belleğe ve biner sayılarla boolçe mantığa sahip bir makine haline getirmiştir. Bu ilk bakışta karmaşık bir düzen gibi gözüksede buğünkü modern CPU'ların temel yapısını gösterir. Bununla birlikte 'Plankalkül' ile ilk programlama dilini ortaya atmışdır. 1910 da Berlin de doğan Zuse önce makine sonrada inşaat mühendisliğini okumuş. Daha okurken monoton hesap işlemlerini, kendi buluşu olan hesap makineleri ile otomatik çözmeye başlamış. 1938 de bir uçak fabrikasında statikçi olarak çalışırken ilk mekanik hesap makinesi Z1 ile kısıtlı programlama imkanları için geliştirmiş. İşlemleri teleks şeritlerinede kayıt edebilmiş. Savaş sırasında şirketi ve Z3 bilgisayarı bombalanmış ama yeni Z4 dü ailesi ile birlikte kurtarabilmiş. Sığındığı Bavyera'daki bir çiftçi evinde cereyan olmadığı için çalışmalarına ara vermek zorunda kalmış. 1949 senesinde yeni bir şirket kurup faaliyete geçirmiş. 15 sene içinde yanında çalışanların sayısı 1200 bulmuş ve dünyada ilk kez bilgisayarları (Z22) seri üretimine başlayarak 102 milyom ciro yapmış. Sonra aktif çalışma hayatından ayrılmış. Şirketi maddi sorunlara boğuşmaya başlayınca Siemens tarafından satın alınmış.

Bugün Almanya'da çeşitli teknik ve bilgisayar müzelerinde icat ettiği Z3 ve Z22 modellerinin çalışan kopyaları halen teşhir edilmektedir.

Ülkemizde daha önceleri "Komputer" ya da "Elektronik Beyin" sözcükleri ile ifade edilen bilgisayar'ı bu şekilde ilk kez 1969 yılında Aydın Köksal adlandırmıştır.

Tarihçesi

Modern bilgisayarların atası sayılabilecek ilk genel amaçlı kendi kendine hesaplama yapabilen araç Charles Babbage tarafından geliştirilen Analitik Makinedir. Bu makine delikli kartlara yazılmış komutları işleyebiliyordu.

Bilgisayar denildiğinde ilk akla gelen, kişisel bilgisayarlar ise ilk defa 1981 yılında IBM tarafından geliştirildi ve bir anda endüstriyel standart haline geldi. IBM PC'ler [[Intel] işlemciliydi ve Microsoft DOS ile birlikte geliyordu.

Çalışma Sistemi

Bilgisayarların kısımları
Mikro bilgisayarlar ilk bakışta bir daktilo tuşları ve bir televizyon ekranı olan basit bir alettir. Bu alete çeşitli yardımcı cihazlar bağlanabilir. Mikro bilgisayarlara disk hafıza, yazıcı, grafik çizici gibi daha bir çok aletler bağlanabilir. Bütün bunlar bilgisayarın sert kısımlarını (donanım) teşkil eder.
Programlar
Bilgisayara hayat verebilmek için ona tam bilgi aktarmak gerekir. Belli bir işin yapılmasını tarif eden her ifadeye program denir. Bütün programların toplamına da bilgisayarın yumuşak kısımları (yazılım) denir.

Bilgisayar mantığı
Bilgisayarın nasıl çalıştığını öğrenmek için onun bilgileri nasıl kullandığını anlamak gerekir. Harfler ve rakamlar bilgisayarda kodlar şeklinde ifade edildikten sonra kullanılır. Bilgisayarlarda kodlar elektrik olarak voltajın olup olmaması ile ifade edilir. Voltaj var, lamba yanıyorsa 1; voltaj yok, lamba yanmıyorsa 0 kodlarını alır. İki durumlu olan bu kodlamaya "ikilik sistem" denir. Bilgisayara tuşlardan verilen her bilgi 1 ve 0 kodlarına çevrilir. Her 0 ve 1, bit olarak; sekiz bitlik grup ise, byte olarak tarif edilir. Bilgisayar, işlemlerini ikilik sayı sistemi ile yapar. İşlemler çok sade ve basit olmakla beraber çok hızlıdır.

Mantık
Bilgisayarlar sadece sayıları saymakla kalmayıp karar da verebilirler. Bu kararlar, Boolean cebiri denilen mantık kaidelerine göredir. Çeşitli şartlara göre bilgisayar EVET, HAYIR, VE, VEYA, DEĞİL gibi kararlar alabilir. Mesela; evi taşımak için bir kamyon VE bir şoföre ihtiyaç vardır. Bu kamyon bir dar köprüden geçmek zorundaysa kamyon geniş VEYA yüksekse köprüye çarpar. Taşınacak ev boş DEĞİL ise taşıma işlemi gecikecektir. Burada VE, VEYA, DEĞİL kararları verilmiştir.

Bilgisayarların çalışması
Bilgisayarlar dört ana kısımdan meydana gelmiştir: Hafıza, giriş, çıkış ve merkezi işlem birimi. CPU işlemleri sırası ile yapar, toplar, çıkarır, mukayese eder. Toplama, çıkarma gibi işlemleri yaptıran programlar önceden CPU’ya öğretilmiştir. Bilgisayara girişten iki sayı yazmak yeterli olmaktadır. CPU’nun saat, program sayıcı, bilgi tarif edici aritmetik ve mantık kısmı gibi bölümleri vardır.

CPU
Bilgisayarın kalbidir. İcra edilecek komutlar sıra ile CPU’ya getirilir. Komutun muhtevası ve bilgisayarın o anki durumu göz önüne alınarak, komut icra edilir. Her türlü aritmetik ve mantıki işlemler CPU’nun bir parçası olan ALU’da yapılır. İşlemlerin sonucu akümülatör denen özel hafıza hücresine geçici olarak alınır, gitmesi gereken yere buradan ulaştırılır. Program sayıcı, sıradaki komutun hafızadaki yerini tutar. Saat ise, CPUnun elektronik çalışması için gereken titreşimleri sağlar. Bu titreşimlerin sıklığı bilgisayarın hızını belirleyen temel unsurdur.

Türkçe Kökeni

Bilgisayar kelimesi, "yazılım", "donanım", "bilişim", "bilgi işlem" gibi kelimelerle birlikte Aydın Köksal tarafından Türkçe'ye kazandırılmıştır.