Benzin Pompası



İçinden geçen benzin miktarını ölçen ve aynı zamanda müşterinin ödemesi gereken ücreti hesaplayan aygıttır. Yalın aygıtlar, benzini depodan boşaltma hortumuna pompalayan, bir pompa ile akan sıvı hacmini ölçen bir bölüm ve bunun fiyatını hesaplayan bir hesap bölümünden oluşur.


Motorlu pompa, yeraltındaki depodan gelen giriş bölümünde düşük bir vakum oluşturur ve depodaki benzin, yüzeyindeki atmosfer basıncının etkisiyle bu vakumu doldurur. Pompa bölümüne böylece dolan benzin, içindeki kirlerden arındırılma amacıyla, basınç altında filtreden geçer. Daha sonra içindeki hava kabarcıkları yok etmek için hava ayırma bölümünden geçirilir ve ölçme birimine gönderilir. Ölçü aygıtı pozitif sapmalı türdendir ve içinden geçen hacimle doğru orantılı olarak döner. Ölçü biriminden geçen benzin, bir hortumla boşaltma tabancasına gider.

Ölçü aletinin dönüşü hesap birimini de çalıştırır ve verilen benzinin fiyatı hesaplanır.Hesap birimi ya doğrudan ölçü birimine bağlanan mekanik bir sistem ya da bir transdüktörle çalışan elektronik bir hesap makinesidir. Transdüktör, mekanik dönme hareketini elektriksel sinyallere çevirir. Hesap birimi aynı zamanda verilen benzin hacmini, fiyatını ve birim hacminin litre fiyatını belirleyen bir karıştırma valfından geçer.