Bira



6000 yıllık bir içkidir. İki türe ayrılır. Altmayalandırma yöntemiyle yapılanlar, üstmayalandırma yöntemiyle yapılanlar.Altmayalandırma yöntemiyle yapılanlarının çoğunun rengi açıktır, iyi havalandırılmış ve daha az maya tadı vardır.


Bira herhangi bir tahıl ya da patates gibi bir nişasta kaynağının su içinde mayalandırılmasıyla yapılabilir. Ancak en çok arpa kullanılır.

İlk işlem arpa, su ve maya diye bilinen şerbetçiotundan bir şıra yapmaktır. Arpa maltlanmadan kullanılmaz. Arpa katalizör olarak görev yapan enzimlerin üreyeceği biçimde çimlendirilerek maltlanır.

Tahılı yumuşatmak ve çimlenmeyi hızlandırmak için arpa 13-16 derece sıcaklıktaki suya batırılarak 48-72 saat arasında bekletilir. Islatmadan sonra geniş kazan ya da kutulara konan arpaya çimlenmesi geliştirmek için 7-11 gün süreyle nemli hava üflenir. Sonra nem oranı %1,5-2 ye ininceye kadar fırınlarda kurutulur. Çimlenme sırasında oluşan filizler ayrılır. Böylece arpa, içinde malt emzinlerin bulunduğu malt haline gelmiştir.

Malt öğütülür, su ve başka maddelerle karıştırılarak mayşe haline getirilir. Mayşeleme sırasında enzimler şeker ve nişasta gibi çözünen maddeleri ortaya çıkarır. Protein gibi çözülmeyen maddelerde enzimlerle çözünür hale gelir. Enzimler aynı zamanda malt nişastasını da maltoz şekerine dönüştürür.Bu şekerin miktarı biranın alkol oranını belirler.Mayşeylemeden sonra şıra ve yıkama suyu, geniş bir bakır kazana alınır ve en azından iki saat şerbetçiotu ve benzeri otlar ya da bunların özleriyle kaynatılır. Kaynatma sırasında sterlize eder; su buharı ile hacmini azaltır; otların keskin lezzetini azaltır; şırada kalmış olan enzimlerin etkinliklerini sürdürmesine engel olarak biranın daha sonra ortaya çıkabilecek tepkimelerle bozulmasını önler.

Kaynatmadan sonra şıra otların oluşturduğu bir filtereden geçirilir, ısı değiştiricilerle soğutulur ve mayalanmanın sürmesine yardım için havalandırılır.

En düşük sıcaklıktayken mayalandırmaya başlamak için bira mayası eklenir. Mayanın açığa çıkardığı maddeler alkol ve karbondiyoksittir. Mayalanma 8 gün kadar sürer. Böylece oluşan bira 3 ay kadar depolama kazanlarında bekletilir.0 derecede bekletilen bira lezzeti arttıran ve birayı berraklaştıran ikinci bir mayalandırmadan geçirilir.

Bira şişelenmeden iyice duru ve parlak olması için son kez süzülür.