Elektronik Posta



Elektronik posta (kısaca e-posta), kullanıcıların sayısal ortamda yazdıkları ve birbirlerine gönderdikleri iletilere verilen addır. Elektronik posta, bugün dünya üzerinde milyonlarca insanın hızlı ve etkin bir biçimde iletişim kurmasını sağlar.

Web sayfasıyla ve özel e-posta programları (Outlook, Eudora, Thunderbird, vs.) ile çeşitli prokollerle (POP3, IMAP, vs.) postaya ulaşılır. Elektronik postalaşmada karşılaşılan en büyük sorun yığın iletilerdir (spam e-mail).

E-postanın tarihi

Elektronik ileti göndererek iletişim kurmanın ilk örnekleri 1969 yılında AUTODIN adlı kuruluşta görülmüştür. Ancak ona yakın bir zamanda başka bir kuruluş olan SAGE'nin elinde de benzer bir altyapı olduğu bilinmektedir. Kullanıcıların aynı bilgisayar üzerinden farklı adlarla iletişim kurmaları ise Ray Tomlinson'ın 1972 yılında @ işaretini kullanmaya başlamasıyla ortaya çıktı. E-posta adresleri kullanıcı@sunucu.alan-adı biçimindedir.

Bir e-postanın bileşenleri

Gönderen ya da Kimden (From): İletiyi gönderenin adresi ve adı. Burada otomatik olarak kişinin adı olarak gözükse de baska kişinin ismi ile de gönderim yapmak mümkündür.
Alıcı ya da Kime (To): İletiyi alanın adresi ve adı. İletinin kime yolladığını gösterir. E-posta adreslerinin arasına "," virgül koyarak birden fazla kişiye yollamak mümkündür. Eğer adresiniz gozükmüyorsa, BCC ile gizlenmiş olabilir.
Konu (Subject): İletiyi özetleyen başlık, genelde daha sonradan hatırlamakta ve e-postaları ayırmakta yardımcı olur. Etik olarak yazılması tavsiye edilir.
Tarih (Date): İleti gönderildiğindeki yerel tarih ve saat. Genelde yollayan sunucu veya e-posta programı bu saati otomatik olarak ekler. Bazen saat ve gün ayarı bozuk olarak yeni bir e-posta, eskiymiş gibi gözükebilir.
E-posta bedeni (Body): Burada iletinin kendisi ve genel olarak kullanıcı imzası yer alır.
Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy): Aslen gönderilen kişiye ek olarak iletinin başka alıcılara gönderilmesini sağlar. İleti buraya yazılan kişilere doğrudan hitap etmemektedir, ileti bu kişilere bilgilendirme amacı ile yollanmıştır.
Gizli Karbon Kopya "GKK" (BCC, Blind Carbon Copy): Kapalı Karbon Kopya olarak da bilinir. Buraya yazılan adresler iletide gözükmez. Etik olarak bir çok kişiye gönderilen gayrı resmi iletiler için bu alanın kullanılması uygun düşer. Bu tür adres gizleme yığın iletiye karşı da koruma sağlar.

Bir e-postayı hazırlarken yapılan işlemler şöyledir:

Cevaplama (Reply): Belli bir adresten gelen e-postayı cevaplamak icin kullanılır. Alıcı kısmına otomatik olarak e-postayı yollayanın adresi alınır. En çok kullanılan fonksiyonlardan biridir.
Herkesi cevapla (Reply All): Cevaplanan iletiyi, gelen e-postanın To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm adreslere yollamak için kullanılır. En çok suistimal edilen fonksiyonlardan biridir. Genelde tüm adresler açık olarak ve gereksiz adreslere gider. Bilgisayara giren virüslerin kullandığı mekanizmalardandır.
Yönlendirme (Forward, Fwd): Gelen bir e-postanın bir başka adrese yönlendirilmesini sağlar.
Ek (Attachment): Yazıya ek olarak yollanan dosyalardır. Ses, resim, video, yazı başta olmak üzere bir çok değişik formatta dosya eklenebilir. Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. Bilinmeyen dosya eklerinin açılması önerilmez.