Dürbün



Temelde ya yana yerleştirilmiş iki teleskoptan oluşur. Böylece uzaktaki bir cisme bakarken iki göz de kullanıldığından derinliği olan bir görüntü elde edilir.


En yalın dürbün her birinde iki mercek olan iki Galilei dürbününden oluşur. Sanki bir borunun içinden bakıyormuşçasına oldukça dar bir görüş alanı vardır.

Nitelikli dürbünler genellikle renksemez mercekle donatılır. İki optik düzeneğin her birinde bir çift dik açılı prizma kullanılarak ışığın yönü değiştirilebilir. Böylece ışık demeti katlanır ve aygıtın boyunu büyütmeden öndeki objektif ile arkadaki göz merceği arasındaki uzaklık artırılır. Söz konusu düzenleme aynı zamanda objektif mercekleri arasındaki uzaklığın, gözlemcinin gözleri arasındaki uzaklıktan büyük tutulabilmesine olanak verir. Böylece dürbünde daha büyük mercekler kullanılır ve daha büyük bir çift boyut etkisi vermesi sağlanır.

Odak ayarı iki göz merceği yuvasını birbirine bağlayan vidalı bağlantıyı, optik merkezi koruyarak döndürme yoluyla yapılır. Tek vidanın çevrilmesiyle iki yuvanın birden içe ya da dışa doğru kayması sağlanır. İki gözün görme gücü genellikle aynı değildir. Bu nedenle sağ göz merceğinin ayrı bir döner odaklama ayarı vardır. Merkezden odaklama sistemi farklı uzaklıktaki cisimler için çabucak ayarlanır ve daha kullanışlıdır.

Dürbünün iki yarısı menteşeli bir bağlantıyla birbirine tutturulmuştur.

Prizmalar yuvalarına metal çemberlerle tutturulur. Işığın doğrultusu, vidalar ya da kamalar aracılığıyla ayarlanır. İnce ayar objektifleri taşıyan yuvalar döndürülerek yapılr. Mercekler bu yuvalara biraz merkezden kaçık oturtulmuştur. Yuvaları taşıyan dişliler de merkezden biraz kaçık yapılmıştır. Böylece yuvalardan biri ötekinin içinde döndürülerek mercek her noktaya ayarlanabilir.