İki Ekran Kartlı Sistemler



ATI ve NVIDIA'nın ikisi de 3B başarımını artırmak için iki grafik yongasını da etkin bir biçimde kullanan grafik çözümleri üretiyor. Gelecekteki teknoloji atılımları, uygulamalardaki başarımı çok daha fazla artırabilmek için kolaylıkla dört ve hatta daha fazla görüntü yongası içeren sistemleri oluşturabilir. Böyle bir sistem oluşturmak istiyorsanız sadece iki adet uygun ekran kartını ATI Crossfire ve ya NVIDIA SLI uyumlu anakartınızın üzerindeki PCI Express x16 yuvalarına takın ve uygun yöntemleri uygulayarak birleştirin. Daha sonra yalnızca sürücünüzün denetim panelini kullanarak ikili (dual) grafik ayarını etkin hale getirmeniz yeterli.

Bazı insanların, birçok oyunun izin verebileceği başarımın saniyede 100 kareyi zaten aştığı halde, böyle sistemlere neden ihtiyaç duyduğunu merak edebilirsiniz. Ancak görsel başarımı artırabilecek diğer seçenekler de yok değil. Örneğin keskinliği yumuşatma (antialiasing) ayarı grafik nesnelerinin kenar ve köşe kısımlarını düzeltir ya da eşyönsüz süzme (anisotropic filtering) ayarı iyi taranmamış grafik etkilerini, ilgili yerlerdeki bulanıklığı azaltarak daha iyi görünür hale getirir. Sonuç olarak bazı görsel etkiler, teker teker bütün resimlerin başarım üzerinde oldukça etkisi olan noktacık tarama (pixel shaders) iş hatlarından birçok kez geçmelerini gerektirir. Ayrıca geleceğin 3B modelleri (Örn. DirectX 10) bir grafik alt sisteminin (tekli, ikili, çoklu görüntü yongalı sistemler) daha önce hiç yapmadığı kadar daha fazla hesaplama yapmasını sağlayan, tamamen programlanabilir gölgelendiricilere izin vereceğini de belirtmekte fayda var.

ATI, Crossfire'ı kullanabilmek için bir adet Crossfire uyumlu birincil (Master) ekran kartı (X1000 serisi için bunlar henüz çıkmadı) ve bir de en azından yonga numarası tutan normal bir X1000 serisi ekran kartı gerekiyor (örnek: Radeon X1800XT Master ve buna ek olarak normal Radeon X1800XT gibi). İş yükü bir veya daha fazla kart arasında paylaştırıldığı halde birincil (Master) Crossfire kartlar üzerlerinde son resim birleştirmesini yapan fazladan bir silikon yonga taşıyorlar.