Narkoz



Narkoz (Yununcadan: ναρκάειν = uyumak), cerrahi ameliyatların ağrısız ve rahatça yapılabilmesi için, çeşitli ilaçlarla gerçekleştirilen suni uyku hali. Buna genel anestezi ismi de verilmektedir. Bu işi yapan kişiye, narkozitör veya anesteziyolog denmektedir.

Narkozun çeşitli devreleri vardır:

1.devre: İlk basamağında hafıza ve hissiyet normaldir. İkinci basamağında hafıza kaybı ve kısmi ağrıya karşı duyarsızlık meydana gelir. Üçüncü basamağında ise hafıza kaybı ve tam olarak ağrıya karşı duyarsızlık görülür.

2.devre: Şuur kaybı ile başlar ve gözkapağı refleksinin kaybı ile sona erer; maksatsız hareketler olabilir ve uyarılara karşı aşırı tepki mevcuttur; gözbebekleri ileri derecede genişlemiştir ve bulantı-kusma olabilir.

3.devre:
1.ilk basamağı: Gözkapağı refleksinin kaybı ile başlar ve gözlerin, öne doğru bakar şekilde istirahat durumuna geçmesiyle sona erer. Hasta hareketsizdir ve sakin olarak uyur.
2.İkinci basamağı: Gözlerin istirahat durumuna geçmesiyle başlar ve alt kaburgaların, kasların felç olmasıyla biter, gözbebekleri genişler, iskelet kasları biraz gevşer.
3.Üçüncü basamağı: Alt kaburgalar arası kasların felci ile başlar ve bütün bu kaburgalar arası kasların felç olması ile biter; iskelet kasları bariz olarak gevşer; diyafgramda felç başlar.
4.Dördüncü basamak: Kaburgalar arası kas felcinin tam hale gelmesiyle başlar ve diyafgrama felcinin tam hale gelmesiyle biter.

4.devre: Solunum felcinin tam hale gelmesi ve tam dolaşım yetmezliği ile başlar, ölümle bitebilir.

Cerrahi müdahale için ideal olan devre 3. devre olup, hastayı bu devrede tutmak narkozitörün vazifesidir.

En uygun maddeler solunum yolu ile verilen maddelerdir. Mesela, en çok kullanılanı halotan isimli maddedir.

Damar içi verilmek suretiyle de narkoz sağlanabilmektedir. Mesela pentothal bu amaçla kullanılmaktadır.

Her vücut, narkozu kaldırmayabilir. Mesela, kalp yetmezliği, taze kalp krizi geçirmiş olanlar, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan şahısların genel anestezi olması, oldukça tehlike arz eder. Ayrıca narkozun kendisine ait birtakım istenmeyen yan etkileri olabilir. Hastayı takip eden hekimin ve narkozitörün, gelen anestezi olacak hastaları iyice kontrol edip, doğru karar vermeleri gerekmektedir.