Plastik Enjeksiyon



Plastik enjeksiyon, sıcaklık yardımı ile eritilmiş plastik hammaddenin bir kalıp içine enjekte edilerek şekillendirilmesi ve soğutularak kalıptan çıkarılmasını içeren bir imalat yöntemidir. Bu metod ile en küçük komponentlerden, bahçe mobilyalarına kadar çok çeşitli ebat ve kategorilerde plastik parçalar imal edilebilir. En yaygın imalat yöntemlerinden biridir.İşlemin gerçekleştirildiği makineye plastik enjeksiyon makinesi denir.İlk plastik enjeksiyon makinesi 1930'lu yıllarda yapılmıştır.

Plastik enjeksiyon işleminin adımları:

Kapama:Bir enjeksiyon makinesi 3 ana parçadan oluşur. Kapama ünitesi(Mengene), enjeksiyon ünitesi ve kalıp. Kapama ünitesi, enjeksiyon ve soğutma esnasında kalıbı basınç altında tutan ünitedir.Daha basit olarak enjeksiyon kalıbının iki tarafını (dişi ve erkek) birleştiren ünitedir.

Enjeksiyon:Enjeksiyon aşaması esnasında, taneler halindeki plastik malzeme enjeksiyon ünitesi üzerindeki hazneye dökülür. Oradan rezistanslı ısıtıcılar ile ısıtılan silindir içine, elektrik motoru ile kumanda edilen bir vida vasıtası ile alınır. Vida sıkıştırma işlemi yaparak sıcaklık ve basınç altında eriyik hale gelen plastik malzemeyi silindirin sonuna kadar ilerletir.Vidanın önüne kalıbı doldurmak için yeterince malzeme alındığında enjeksiyon işlemi başlar. Eriyik plastik, makinenin ucundaki bir meme vasıtası ile kalıbın içine gönderilir. Bu işlem esnasındaki basınç ve hız vida ile kontrol edilir.

Ütüleme:Bu aşamada kalıp içine enjekte edilmiş olan plastik eriyiğin, basınç uygulanarak kalıp boşluğunu iyice doldurması sağlanır.

Soğutma:Plastik, kalıp içinde katı hale gelinceye kadar soğutulur.
Kalıp Açma:Kapama ünitesi kalıbın iki tarafı ayrılacak şekilde açılır.
Çıkarma:İticiler vasıtası ile bitmiş parça kalıptan çıkarılır.