Kaleydoskop



Göze tutulup çevrilince içindeki renkli cam parçalarını küçük aynalara yansıtarak çeşitli geometrik şekiller gösteren boru.

kaleydoskop

Aynalar kenarları birbirine değecek biçimde ve aralarında belirli bir açı ayarlanarak yerleştirilir. Silindirin göze tutulan kısmında ufak bir delik, diğer ucunda ise aralarında bir boşluk olan iki cam vardır. Bu boşlukta sallandıkça hareket eden renkli camlar yada boncuklar bulunur.

Kaleydoskopa bakılacağı zaman bir ucunun pencere veya lamba gibi aydınlık bir yere doğru tutulması gerekir. Uçtaki dış cam buzlu olduğu için dış kaynaktan gelen ışığı dağıtır ve boncukların arkasında parlak bir ışık tabakası oluşturur.

Kaleydoskopun içinde oluşan şekilleri, ışığı renkli boncuklardan yansıtan iki ayna meydana getirir. Görüntülerin sayısı iki aynanın birbiri ile yaptığı açının derecesine bağlıdır.

Kaleydoskopların silindir ucuna cam yerine mercek takılan başka bir türü de vardır. Mercekten geçen, örneğin bir odanın içindeki eşyalar, üçgenler içinde tekrarlanan kaleydoskopik şekiller olarak görülürler.