Mide



Karın boşluğunda yer alan bir organdır.

mide

Sindirim ağızda başlar. Besinler burada çiğnenip küçük parçalara ayrılır. Besinler ağızda tükürük denen sıvıyla karışır. Tükürükte besinlerdeki maddeleri parçalamaya başlayan kimyasal maddeler bulunur. Bu maddelere sindirim enzimleri denir. Yutulan besin, yemek borusu adı verilen dar bir borudan aşağıya iner. Buradan mideye doğru geçerken ve mide ağzındaki kaslar gevşer ve besinin girmesine olanak sağlar. Besin midenin içine girer girmez mide ağızı kapanır, böylece artık besin yemek borusuna tekrar geri dönmez. Mide duvarındaki kaslar kasılırlar. Bu kasılma çok düzenli bir şekilde dakikada 3 kez kadar tekrarlanır. Sığımsal adı verilen bu düzenli kasılmalar besinleri iyice karıştırır ve parçalar. Besin, üzerine uygulanan bu fiziksel hareketin yanı sıra, kimyasal maddelerle de parçalanır. Mide suyu sindirim emzimleriyle tuzruhunu içerir. Bu kimyasal maddeler besine etki ederek daha fazla sindirilmesini sağlarlar. Yutulan besinler birkaç dakika sonra mideden boşalmaya başlar. Midede en az süre kalan besinler patates gibi nişastalı besinlerdir. Buna karşılık en uzun zamanda geçen besinler ise et ve buna benzer lifli sebzeler ile yağlardır. Tekrar yemek yenmedikçe mide 2 saat geçince boşalmış olur.