Çözeltiler ve Çözücüler



Çözülen ve genellikle az miktarda olan moleküllere çözülmüş molekül denir.



Çözme gücüne sahip ve genellikle çok miktarda olan moleküllere de çözücü denir.

çökeltiler ve çözücüler

Şekerli sudaki şeker, çözülmüş molekül, su ise çözücü moleküldür. Çözülen maddenin çözücünün her yanına yayılması olayına difüzyon denir. Çözeltinin her yanında çözülmüş ve çözücü madde moleküller aynı oranlarda bulunuyorsa homojendir.

Bir çözeltini olması için her zaman bir katının bir sıvıda çözülmesi gerekmez. Gazlarda sıvıda çözülür ve bir eriyik oluştururlar.

Bir çözeltideki çözücü ve çözülmüş madde oranları değişebilir. Eğer çözülen madde oranı çözücüye oranla çok az ise buna seyreltik çözelti denir. Ancak çözülen madde oranı yüksekse buna da derişik çözelti denir. Örneğin; seyreltik çözeltide su az tatlıdır, ama derişik çözeltide su çok tatlıdır. Çözülme olayı sıcaklığa da bağlıdır. Sıcakta moleküller daha hızlı hareket ederler. Bu nedenle çözücünün molekülleri, çözülen katı maddenin taneciklerini daha kolay parçalar. Bunun tam tersi ise gazlarda görülür. Eğer çözülen gaz ise yüksek sıcaklıkta daha az çözülür. Isıtılan çözeltideki gaz molekülleri çok hızlı hareket etmeye başlarlar ancak, çözülecekleri yerde sıvının içinden fırlayıp giderler ki bu olaya buharlaşma denir.