Yay




Bir kuvvetin etkisiyle biçim değişikliğine uğrayan ve kuvvet kalktığında tekrar eski durumuna dönebilen madenden yapılmış bir makine parçasıdır.


Her bir ayrı bir iş için yapılmış farklı yay türleri vardır.
Düz yaylar Çelik lamaların kat kat istiflenmeleriyle yapılır. Yay iki ucundan ya da ortasından tutturulur. Düz yaylar taşıtların süspansiyon düzeneğinde kullanılır. Engebeli bir yolda oluşan sarsıntıları yumuşatır ve aracın yola daha iyi tutunmasını sağlarlar.

Disk yayları Çok sayıda madensel diskin özel bir biçimde dizilmesiyle yapılır. Sıkıştırmalı yayların en iyisi olan disk yayları bağlanacak parçaları bir arada tutmakta kullanılır.

Zemberek yayı Saatlerin içinde bulunur. Kurulan yayın enerjisi akrep ve yelkovanı çalıştıran hare-ket enerjisine dönüşür.
Burulma yayları Bir ucu tutturulmuş, öbür ucu dönebilen madensel çubuklardır. Serbest uç döndürülürse çubuk burulur ve bir yay gibi esnek enerji depo eder. Büyük burulma yayları araçların süspansiyon düzeneklerinde kullanılır.

Sarmal yaylar Aynı görevde kullanılmakta olup, düz yaylara göre daha hafif olurlar. Bisiklet selesi altında sarmal yay bulunur.