Anten



Anten, radyo dalgalarını yayma ve toplamada kullanılan bir aygıttır. Verici anten radyo, TV, radar gibi vericiden çıkan elektrik sinyallerini, elektromagnetik dalgaya çevirir ve yayar. Alıcı anten ise bu dalgayı yakalayarak elektrik uyarımlarına dönüştürür ve radyo, TV, ya da radar gibi alıcılara gönderir.


Bir radyo vericisinin sinyali, alternatif elektrik akımı biçimindedir ve titreşim hızı saniyede on binden, milyarlara kadar değişir. Birim olarak kiloherzt yada kilosaykıl, daha yüksek frekanslar için megaherz yada megasaykıl kullanılır.

Verici antende bu akımın titreşimi, çevresinde sudaki dalgalar gibi yayılan elektromagnetik dalgaların üremesine neden olur. Bu dalgalar elektrik ve magnetik alanlar oluşturur. Elektrik alan çizgileri, antenin çevresinde dolanırken, magnetikalan çizgileri de, elektrik alanın çizgilerine dik olarak onu çevreler. Her iki alan de elektrik akımına uygun olarak titreşir.

Boşlukta yol alan bu dalga, nerede bir alıcı antene rastlarsa orada bir elektrik akımı indükler. İndüklenen akım da, gelen dalganın titreşimlerine uygun biçimde, antenin üzerinde ileri geri titreşir. Bu akım verici antendekinden çok daha zayıftır; ama antene bağlı radyo alıcısının yükselticisi bu zayıf akımı alır ve yükseltir.

Çevremizdeki boşluk, çeşitli frekanslardaki dalgalarla doludur. Anten bu dalgalar arasında bir ayırım yapmadan hepsini toplar. Ama, her radyo ya da TV, dar bir bant içindeki frekanslsrı saptayacak biçimde yapıldığından, ancak bu frekans aralığındaki dalgaları kullanılır duruma getirir.

Her frekans bir dalgaboyu ile karşılanır. Işık hızıyla yayılan dalgalar havada, tıpkı sudaki içiçe halkacıkların birbirinden aralıklı olarak yayılması gibi, aralarında belli aralıklar bırakırlar. Frekans yükseldikçe dalgaboyu kısalır.