Badminton



Tenisgillerden bir oyundur.



Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton , topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır.

Badminton , kolayca öğrenilebilen, bay ve bayan, 7 yasından 77 yasa kadar bütün yaslarda ömür boyu yapılabilen, ender sporlardandır. Şiddet içermemesi, oynaması ve seyredilmesinin zevkli olması nedeniyle, bayanların da büyük ilgisini çekmektedir. Tenis oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net(file) bulunur, dolayısıyla herkes haddini bilir karşıya zarar veremez, topu(tüytop) oldukça zararsızdır, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir. Her yasta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmazÖzellikle ayak hareketleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle ata sporumuz kılıç kullanmaya benzemektedir.

Badminton'un Özgeçmişi

MÖ 5. yüzyılda Çinliler, Badminton'un atası sayılan Ti Jian Zi adı verilen bir oyun oynarlarmış. Yine badmintona benzeyen bir oyun, 19. yüzyıl ortalarında Hindistan'da poona adıyla oynanıyormuş. Birçok açıdan günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu gören İngiliz subaylar, 1860 yıllarında bunu ülkelerine getirmişler. Beauford Dükü'nün kızları bu oyunu ilk defa Badminton Evi'nde oynamışlardır. Badminton ismi de bu salondan gelmektedir.

İlk Kurallar

J.L. Baldwin isimli sporcu, bu sporun kurallarını ilk koyan kişidir. 1870'li yıllarda Hindistan'dan dönen İngiliz subayları, Badminton'u J.L. Baldwin'in koyduğu kurallara göre oynamaya başlamışlardır. Dört yıl gibi kısa sürede İngiltere'de ilk badminton kulübü kuruldu ve kuralları belirlenen oyun ülke geneline yayıldı. Ancak uzun süre sosyete sporu olarak anılmıştır. Daha sonra çeşitli ülkelere yayılan badminton, 1934'te Uluslararası Badminton Federasyonu'nun kurulması ile yeni bir ivme kazanmıştır. 1934'ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunda hayli başarılı olmaktadırlar.

Olimpiyatlar ve Badminton

Badminton, ilk kez 1972 Münih oyunlarında olimpiyat sahnesine gösteri sporu olarak çıkmıştır. Yine, 1988'de Seul'de bir kez daha denenen badminton, 1992'de Barselona'da esas spor olarak ilk kez oynanmıştır. Asya ülkelerinin yanı sıra Danimarka ve İngiltere'de bu oyunda en iyi olan ülkeler arasında yer almaktadır. Badminton esasında atası sayılan sporlardan çok farklılaşmamıştır. Denebilir ki, 1800'lerde nasıl oynanıyorsa, bugün de aşağı yukarı o şekilde oynanmaktadır.

Türkiye'de Badminton'un Tarihçesi

Nasıl ve ne zaman girdiği tam olarak bilinmemekle birlikte, yine diğer sporlarda olduğu gibi, yabancı ülke elçilik görevlileri, askerler veya yurtdışına eğitim amacıyla gidenler aracılığıyla ülkemizde yayılmasını sağladıkları sanılmaktadır.Türkiye Badminton Federasyonu 1991 yılında resmi olarak kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Badminton sporunun ilk federasyon başkanı ise, İrfan Yıldırım'dır. Türkiye genelinde ve federasyon verilerine göre, 2001 yılı itibarıyla 90 badminton kulübü ve 1880 sporcu vardır. Badminton Milli Takımımız ilk milli müsabakasını İzmir'de Kazakistan Milli Takımı ile oynamıştır. Ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası turnuva ise 70. Yıl Uluslararası Badminton Turnuvası olup, 25-29 Ekim 1993 tarihlerinde Ankara'da yapılmıştır.

Yapmak İsteyecekler İçin Güzel Bir Spor: Badminton

Badminton , topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır.

Badminton , kolayca öğrenilebilen, bay ve bayan, 7 yasından 77 yasa kadar bütün yaslarda ömür boyu yapılabilen, ender sporlardandır. Şiddet içermemesi, oynaması ve seyredilmesinin zevkli olması nedeniyle, bayanların da büyük ilgisini çekmektedir. Tenis oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net(file) bulunur, dolayısıyla herkes haddini bilir karşıya zarar veremez, topu(tüytop) oldukça zararsızdır, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir. Her yasta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmaz. Normalde insanlara sağlık için spordan bahsettiğinizde konuya sizden çok sahip çıkarlar. Bilinç ve heyecanda sonlandığınızı hisseder, şahısların su an en ileri düzeyde başlayacakları kanısına varırsınız. Tabi yanılırsınız, konu her açıldığında da benzer şeyleri işitirsiniz. Spora hiçbir zaman başlayamazlar. Oysa faydası olmayan bir şeye, örneği n pişpirik oynamaya davet etseniz, binlerce mekan ve partner bulursunuz. İste bu handikap nedeniyle, badmintonun en güzel tarafı iki kişi oynanabilmesidir. Herhangi bir arkadaşınızı veya aile ferdini KANDIRDIGINIZ takdirde, işlem tamamdır.

Yaş ve cinsiyet farkını ortadan kaldıran bayanların ve erkeklerin eşit şartlarla mücadele ettiği iki veya dört kişinin topu yere düşürmeden raketle karşılıklı vuruş esasına dayalı file üzerinden oynanan bir spordur. Bu spor dalında zeka, hız ve estetiğin ön plana çıkmasıyla müsabakaların seyri daha güzel olmaktadır.

Tarihçesi:

Yakın tarihimize göre; Doğu Asya'da ve Meksika'da Badminton 'a benzer oyunlar oynanmaktaydı. Ancak ilk olarak 1270'li yıllarda Badminton 'a Marko Polo getirmiş, 1872 yılında Beafort Hindistan'da öğrendiği Badminton Sporuna hızlılık kazandırmış, bu sporun kurallarını ilk kez Baldwin adli sporcu belirlemiştir. İlk federasyon; 1893'de İngiltere'de kurulmuş 1. Dünya savaşından sonra hızla yayılmış ki artık ülkeler uluslararası alanda kendilerini Badminton sporu ile tanıtmaya başlamışlardır. Örneğin Malezya kauçuk üretimi ve Badminton'la tanınmaktadır. Badminton ruhsal tedavide de kullanılmaktadır. Ülkemizde 31 Mayıs 1991'de resmi kimlik kazanan badmintonda 3 Kasım 1991'de 104. üye sıfatıyla IBF (Dünyada Badmintonda sorumlu tek birlik) üyeliğine kabul edildik. 1997 yılında seçilen Doç. Dr. Faik IMAMOGLU federasyon başkanlığı görevini ifa etmekte iken 2005 yılında ki seçimlerde Murat ÖzMekik Faderasyon Başkanlığına seçildi.

Malzeme olarak:



1 adet raket ( 10.$ dan 200$), 1 adet tüytop ( 3$), 1 adet net(file). Sporcu için altı kauçuk veya başka kaymaz bir maddeden mamul ayakkabı( ayak sağlığı için gerekli).Badminton teorik olarak her yerde oynanabilir. Ancak rüzgar alan yerlerde oynanamaz. Kapalı spor salonları çok uygundur. 6.10m X 13.40m ebadında ki kortla çok fazla yer işgal etmez.