Av Tüfeği



Av tüfeği, saçma atan kaval namlulu bir silahtır.


Bir silahın niteliği, yaklaşık 30 m. De bulunan ve çapı 80 cm olan bir daire içine attığı saçmaların sayısı ile ölçülmektedir.

Bir av tüfeğinin kalibresi, namlu içine sığacak ve toplam ağırlığı 454gr olacak yuvarlak saçma sayısına göre tanımlanır.

Av tüfeklerinin namlu içleri genellikle ağza yakın bölümde incelir. Paralel namlu diye tanımlanır. Ağza doğru inceltilmiş namlularda boğulma veya kısılma olur. Bu tür bir silahla atılan saçmaların menzili daha uzundur.

Yarı otomatik silahlarda bir şarjör bulunmakta ve bunlar, atıcının bu mekanizmayı elle harekete geçirmesiyle kendiliğinden dolmakta ve kurulmaktadır. Kendiliğinden dolum yapan tüfeklerde de, mekanizma savaş tüfeklerinde olduğu gibi, yayla ya da barut gazıyla harekete geçer. Av tüfeği şarjörleri 5 mermi alır.

Av tüfeği fişekleri paralel kenarlı silindirlerdir. Karton yada plastikten yapılmışlardır. Diplerinde bakır bir kapak bulunur. Askeri tüfeklere oranla basınçları oldukça düşüktür. Fişeklerin namlu hızı ses hızının biraz üstündedir. Çift namlulu bir av tüfeğinin ağırlığı yaklaşık 2,5kg dır.

Av tüfekleri namlunun kırılma olarak tanımlanan öne ve aşağıya doğru eğilmesiyle doldurulur.

Av tüfekleri çok hızlı ateşlediği için namlu üzerinde nişangah bulunmaz.