Bazuka Ve Küçük Roketler



Roket dokunduğu an zırhı tahrip eden baştaki bir harp başlığı, içinde katı yakıt bulunan sağlam bir tüp, gazın çıkmasını sağlayan egzoz borusu ve yönlendirmeyi sağlayan kanatçıklardan oluşur.


Bir roket ateşlendiğinde, roket motoru basınçlı gaz oluşturmakta ve bu gaz egzoztan dışarı çıkmaktadır. Egzoz borusunun ağzı, gaz hızını arttıracak biçimde yapılmıştır. Roket kendi gücünü sağladığından her iki ucu açık olan ve hareketsiz duran roketatarlara hiçbir güç uygulanmaz.

İlk bazuka:
2,36 inçlik ilk tanksavar roketatar, açık tüplü ve elektrikle ateşlenen bir silahtı. Roketatarın ağırlığı 6kg, uzunluğu 138cm di. Roket ise 55cm uzunluğunda ve 1.6kg ağırlığındaydı. Roketin ilk hızı saniyede 80m idi ve harp başlığı yaklaşık 13cm lik zırhları delebiliyordu. Roketin en büyük menzili ise 640m idi.

Roketin atıcıya yerleştirmeden önce, tetiğin sıkılmasıyla devrenin tamam olduğunu gösteren bir uyarı lambası yanardı. Bundan sonra roketin emniyet pimi çıkartılırdı. Pimin çıkartılması harp başlığını duyarlı hale getirdiğinden burun üzerine düşer düşmez patlardı.Nişancı tüpü tutar, doldurucu da roketi tüpe yerleştirip elektrik bağlantıları yapardı. Yakıtın yanış süresi 0,20 saniyeydi ve yanma roketin kuyruğu tüpten çıkmadan önce bitmekteydi.