Bomba



Bomba, patlayıcı bir silahtır. Bombalar genelikle savaşan bireyler ve teşkilatlar tarafından kulanılırlar. Yakıttan çok daha fazla enerji çıkarma özelliğine sahiptir. Harekete geçmesi ve enerji yaymaya başlaması çok hızlı bir şekilde ve yüksek şiddette ses çıkarmasıyla gerçekleşir. Yaydığı enerji yıkıcı etkisi olan şok dalgalar halinde ilerler. Bomba genelde, bir kap içine patlayıcı maddelerin konulması ile oluşturulur. Patladığında rastgele hasar vermesi amacıyla tasarlanmıştır. Yunanca bir kelime olan bombos tan gelir.


Bomba yapım amacı genelikle zarar vermektir. Büyük öldürü ve imha gücü taşımaktadır. Bomba türleri çok çeşitlidir.Tarihte ilk olarak insan, kara barutu bomba yapımında kullanmıştır.

En güclü bomba Hidrojen Bombası sayılır. İmha gücüne göre sıraları:
Atom bombası
Noytron bomba
Vakuum bomba
Gaz bombası (Sarin)
Biolojik bomba (Antrax)
Ses bombası
Işık bombası

Bir bomba genellikle dört bölümden oluşur. Patlayıcı dolu gövde, uçuş sırasında bombayı dengeleyen kanatçıklar, bir yada birkaç tapa, atış anında bombayı kuran bir mekanizma. Bombanın kurulması emniyet kilidinin açılması anlamına gelir.Bombaların biçimleri genellikle aerodinamiktir, yani gövde buruna doğru sivridir. Kuyrukta bulunan kanatçıklar, metal plakalardan oluşur.

Tapanın hem bombanın taşıma sırasında patlamaması için bir emniyet aygıtı, hem de hedefe çarptığında ya da belirli bir zaman süresi içinde patlayıcı maddeyi patlatabilecek gücü olmalıdır. Bomba ile ana patlayıcı arasında bir ana patlayıcı bulunur ve önce bu ara patlayıcı ateşlenir. Bombalar uçağa yüklendikten sonra kurma sistemi kumanda tablasına bağlanır.