Otomatik Adres Makinası



İşyerlerinde sık sık rastlanan sorunlardan biri de, az zamanda çok zarfın adreslenebilmesidir. Bu güç işi mekanikleştirme konusundaki ilk denemeler 19.yy lı9n sonuna doğru, işyeri makinaları endüstrisinin gelişmesiyle başladı. Varolan teksir makinaları değişik yazıların değil, aynı yazının bir çok kopyasını çıkartmak üzere hazırlanmış olduğundan, bu amaca uygun değildi.

Çözüm, bir geçişte adresi basabilecek küçük bir plakanın hazırlanmasıyla bulundu. Plakalar mekanik olarak hareket edebilecek kadar küçüktü.

Yaygın bir kullanım alanı bulan ilk plakalar metalden yapılmıştı.Bunların üzerin adres kabartma harfleriyle yazılırdı. Plakalar mürekkep emdirilmiş bir şerit yardımıyla adresi zarfa basardı.

Günümüzde metal plakalar hala kullanılmakta. Bu plakaların iyi yanı 10000 basım yapabilecek kadar sağlam ve daktilo yazısından ayırt edilemeyecek kadar kaliteli olmasıdır.Yakın zamanda plastik kartlar geliştirildi.

Plakaların ve plastik kartların sakıncası fazla ağır olmaları ve daktilonun yıpranmasına neden olmaktadır.Kabartma makinaları ise harf harf basan basit tiplerden daktilo benzeri ağır makinalara kadar değişen çeşitlerde olur.

Metal plaka hazırlamanın zorluğu, hazırlanması daha basit olan plaka gereksinmesini doğurdu.Mumlu kağıt tipi plakaların hem hazırlanışı daha kolay hem de adres dosyasının sık sık değiştirilmesine daha elverişlidir.

Genellikle büyük adres dosyalarındaki bütün adresler aynı anda kullanılmaz. Bu nedenle istenilen plakaların seçilmesini sağlayacak bir yöntem gereklidir.

Adres Seçme: Seçme yöntemlerinin en basiti, plakaların kenarlarına konan küçük etiketlerin, adres makinasındaki duyarlı parmaklarca seçilmesidir.

Daha karmaşık seçme sistemlerinde, bir çeşit delikli kart sisteminden yararlanılır ve istenen plaka elektronik olarak seçilir. En gelişmiş ayırma sistemlerinde bilgisayar kullanılır.