Dalga



Havuzun ortasına bir taş atıldığı zaman su yüzünde bir hareket oluşur. Bu hareket, taşın atıldığı noktadan başlayarak havuzun kenarına doğru yayılan daire şeklinde dalgalara neden olur. Dalgalar, gittikçe genişleyen içiçe daireler şeklindedir ve her dalga yeni bir dalganın doğmasına sebep olur. Bu örnekte olduğu gibi aynı durum denizlerde ve okyanuslarda da meydana gelmektedir.

dalga

Bundan başka dalgaların birde kırılma özelliği vardır. Yani bir yere çarpmaksızın yön değiştirebilirler. Bu olay derinliğin değişmesi durumunda okyanus dalgalarında görülür. Dalgaların kıyıya belirli bir açıyla yaklaştığını düşünürsek, su derinliğinin değişmesi ve kıyıya doğru azalması sonucunda, dalgalar yön değiştirirler. Kıyıya en kısa yoldan varacak şekilde dönüş yaparlar ki bu dönüş miktarına kırılma yasası denir.

Suyun üzerindeki küçük bir cismin dalga doğrultusuna dik hareket ettiği dalgalara enine dalgalar (ör elektromanyetik dalgalar), ileri geri hareketinde ortaya çıkan dalgalara da boyuna dalgalar (ör ses dalgaları) denir.

Bir dalganın en yüksek noktasına dalga tepesi, en alçak noktasına dalga dibi denir.