Araç Takibi



Araç takibi aracın yerini harita üzerinde gösterme işlemidir. Yer belirlemede GPS uyduları kullanılır. 24 tane GPS uydusu Amerika'ya aittir. GPS uydularının kullanılmasından dolayı Uydudan Araç Takibi olarak da bilinir. 4 temel çeşidi vardır. GSM tabanlı sistemler, Uydu Tabanlı sistemler, kara kutu sistemler ve hibrid sistemler. Telsiz kulllanımı da olabilir ama fazla yaygınlasmamistir.


GSM Tabanlı Araç Takibi
GSM destegi olan yerlerde kullanılabilir. Ancak Çöl, dağ, deniz gibi GSM hizmeti olmayan yerlerde araç online takip edilemez. GSM tabanlı araç takibi, 3 yöntem kullanılır:
SMS
DATA
GPRS

Uydu Tabanlı Sistemler
Uydu tabanlı sistemler, GSM çekmeyen yerler için idealdir ancak maliyeti pahalıdır. Uydu tabanlı sistemlerde genellikle SMS kullanılır. DATA hattı da kullanılabilir.

Kara Kutu Sistemler
Online alışveriş yapılmaz ve araçlar online takip edilmez. Ancak araçtaki cihaza kayıt yapılır. Araç merkeze gelince bilgiler alınır ve daha sonra harita üzerinde gidilen yerler görülür..

Hibrid Sistemler
Diğer 3 sistemin çeşitli varyasyonlarının beraber kullanımıyla olusur.

Araç Takip İzleme Yöntemleri
Araç takibi yaptığınız araçları 2 türlü izleyebilirsiniz.Tek bilgisayar üzerinden yada internet üzerinden. Internet üzerinden araç takibi yaptığınızda müşterilerinize de şifre verebilir ve araçlarınızı istediğiniz yerden takip edebilirsiniz.