CD Sürücü



CD sürücü veya CD sürücüsü, bilgisayara bağlanan bir CD-ROM aygıtının, bilgisayar ile birlikte kullanılabilmesi için yazılmış olan bilgisayar yazılımıdır. Bu sözcük, çok sık ve yaygın olarak, kişisel bilgisayarlarda, veri girişi için kullanılan CD aygıtı (CD-Laufwerk) anlamında da kullanılır.

CD aygıtı, CD-ROM denilen elektronik kayıt ortamları üzerine kayıtlı olan verileri okumak için geliştirilmiş özel bir elektronik aygıttır. Ancak bilgisayardan bağımsız olarak, tek başına kullanılabilen bir aygıt değildir. Bu aygıtın bir bilgisayar ile kullanılabilmesi için, bu aygıtın,uygun kablo bağlantıları ile bir bilgisayara bağlanması ve "Sürücü" denilen bir yazılımın bilgisayara yüklenmesi, ve aygıtın bilgisayara tanıtılması gerekir. Bu yazılım, bir CD aygıtı satın alındığında, CD ya da disket üzerine kaydedilmiş olarak alınan CD aygıtı ile birlikte, üretici tarafından verilir. Üretici firma tarafından, CD aygıtının bilgisayar tanıtılması için verilen bu yazılıma CD sürücüsü (CD-treiber) denir.

CD sürücüsü denilen yazılımın bilgisayara yüklenmesi, zor ve zahmetli bir iş değildir. Her kullanıcı, çoğunlukla, hiç bir teknik destek almadan bu işlemi kendisi yapabilir. Günümüzde yaygın olarak kullanmakta olan işletim sistemleri, bilgisayara bağlanan CD-Aygıtını otomatik olarak tanımakta ve CD sürücüsünü otomatik olarak yükleyebilmektedir.