Cep Bilgisayarı



Personal Digital Assitant (PDA) (tr. Kişisel Sayısal Asistan), son beş yılda modası gittikçe artan ufak cep bilgisayarlarına verilen isimdir. Küçük bir bilgisayar gibi çalışan PDA'da isim ve adreslerin saklanabildiği bir veritabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan bölümler yer alır. Tipik bir PDA'da klavye yerine, dokunmatik ekran ve küçük bir kalem bulunur. Cihaz, kalem ekrana dokundurularak kullanılır. Ayrıca bu kalemle cihaza veri girişi de yapılabilir. Çeşitli cihazlar çeşitli veri giriş metodlarını desteklemektedir. Bazı cihazlarda özel bir karakter seti kullanılırken, bazı cihazlarda gelişmiş el yazısı tanıma sistemleri kullanılır.

PDA ve masaüstü bilgisayardaki bilgiler, direkt bağlantı ya da kablosuz iletişim yoluyla kolayca birbirlerine aktarılabilir. Kişisel ya da işle ilgili bilgileri saklanabildiği, randevuların düzenlendiği, toplantı notlarının alınabildiği PDA'larla, e-mail ya da fax gönderilebilir, internete ulaşılabilir. Modern PDA'lar müzik dinleme, video izleme, fotoğraf çekme, ses ve video kaydetme gibi birçok multimedya özelliklerini de desteklemektedir.

PDA'lar yaygın olarak PalmOS ya da Windows CE işletim sistemi ile çalışır. PDA kelimesi ile kez Apple şirketi tarafından üretilen Newton MessagePad cihazı için kullanılmıştır, ancak Newton'dan önce de PDA özelliklerine sahip olduğu söylenebilecek cihazlar bulunmaktaydı (Psion ve Sharp Wizard). PDA'ların yaygınlaşması Palm tarafından 1996'da üretilen PalmPilot'la birlikte başladı. Palm'in ilk modeli, kısa sürede PDA pazarının en popüler ürünü haline geldi.

İlk versiyonlar

Monokromik ekran, düşük işlem gücü, uzun pil süresi ile karakterize edilir. Başlıca Casio tarafından üretilip bir çok farklı markası çıkmıştır. İşletim sistemi basit ve alete özeldir. Genelde telefon defteri, adres defteri olarak ya da hesap yapmak için kullanılır.

Palm ve türevleri

Monokromik ile başlayan renkli ekranlar, artan işlem gücü, görece uzun pil suresi ile karakterize edilir. Pocket PC'lerin piyasaya girmesi ile rakebet sonucu ekran renklenmiş, işlem gücü artmıştır. Doğal olarakta pil ömru azalmıştır. PalmOS denilen özel bir işletim sistemi kullanmaktadır. Palm'dan sonra bir çok firma da bu tarz cep bilgisayarı üretimine yeltenmiş ama başarılı olamamıştır. En son Sony bu tür cihazların üretimini durdurğunu duyurmuştur.

Pocket PC

Genelde renkli ekran, yüksek işlem gücü ve düşük pil ömrü ile karakterize edilir. Microsoft'un PocketPC işletim sisteminin desteği ile piyasada yer bulmuştur. Renkli ekran ve güclü işlemci, multimedya işlemlerine (video gösterme ve müzik çalma) olanak verdiğinden yoğun ilgiyle karşılanmıştır. Ancak Palm'lara göre kullanımı daha karışıktır ve işletim sistemi sık değiştirilmiştir. Programların gerek işletim iştemleri arası uyumsuzluk ve gerekse işlemci versiyonları yüzünden sayısı çok daha kısıtlıdır.

Pocket PC programlama

En son gelişen teknolojilerler PocketPC, PDA gibi cihazlar programlanarak mevcut data serverlar ile veri alışverişinde kullanılarak çok kullanışlı hale gelmiştir.Büyük işletmeler üretimlerini stoklarını müşteri ilişkilerini rahatlıkla takip edebilmektedir.

Bu tip cihazlara program hazırlamak için Appforge firmasının üretmiş olduğu visual studyo .net ile birlikte çalışan crossfire kullanılabilir.