Denizaltı



Hem deniz üzerinde, hem de denizin altında gidebilen bir araçtır.

denizaltı

Denizaltılar denizlerin ve okyanusların derinliklerindeki canlı türlerinin incelenmesinde, denizaltı kablolarının, yakıt ve gaz borularının döşenmesinde ve askeri amaçla kullanılmaktadır. Denizaltılarının suya indirilmesi için safra tankları deniz suyu ile doldurulur. Boş iken bu tanklarda hava vardır; doldurulan deniz suyu havadan daha ağır olduğu için denizaltı suyun altına doğru inmeye başlar. İstenilen derinliğe inince, su tanklarındaki suyun bir kısmı basınçlı hava ya da elektrikli pompalarla dışarı atılır. Atılan suyun miktarı kaldırma kuvveti sıfır olacak şekilde ayarla-nır. Bu durumda denizaltı ne batar ne de suyun üzerine çıkar. Denizaltının ağırlığında değişme olduğu zaman dengeyi korumak için dengeleme tankları denilen küçük depolar kullanılır. Yakıt ve ya kullanılan diğer maddelerin miktarında azalma olursa ağırlık azaldığından bu kez küçük depolara su doldurulur. Deniz yüzeyine tekrar çıkmak için, safra tanklarına basınçlı hava gönderilerek su boşaltılır.

Denizaltının yönünü belirlemek için hidroplan adı verilen dümen kanatları kullanılır. Bu kanatlar sayesinde denizaltının yönü öne, arkaya, yukarı ve aşağıya doğru çevrilebilir.

Denizaltıların önemli bir parçası da periskoptur. Bununla suyun altında giderken, su yüzü gözlenir. Periskop, yükseltilip, alçaltılabilen uzun bir boru olup, ucu su yüzüne çıkarılınca bir cisimden yansıyarak gelen ışınlar, mercek ve aynalarla aşağıya gönderilir ve kaptanın gözüne ulaşır. Periskop döndürülerek bütün suyun yüzü gözlemlenebilir.